Naukri Study Materials

Naukri Study Materials

CURRENT AFFAIRS ( ENGLISH MEDIUM ) 05 October 2021




1) Who has been awarded the Nobel Prize in Physiology / Medicine for the year 2021?
a) David Julius
b) Ardem Patpoutian
c) Charles M. Rice
d) both a and b
Answer: d) Both a and b

2) When is the 'National Wildlife Week' celebrated every year?
a) 01 to 07 October
b) 02 to 08 October
c) 03 to 09 October
d) 04 to 10 October
Answer: b) 02 to 08 October

3) Gopinath Bordoloi Award is related to which state?
a) Goa
b) Assam
c) Odisha
d) Telangana
Answer: b) Assam

4) Which team has won the 130th edition of Durand Cup, on October 03, 2021?
a) East Bengal
b) Mohun Bagan
c) Mohammedan Sporting
d) FC Goa
Answer: d) FC Goa

5) In which state India's first Green: Aerial Seeding campaign has been launched recently?
a) Rajasthan
b) Sikkim
c) Haryana
d) Telangana
Answer: d) Telangana

6) Recently which state's wada kolam rice and white onion have got Geographical Indication (GI) status?
a) Assam
b) Gujarat
c) Odisha
d) Maharashtra
Answer: d) Maharashtra

7) Recently three districts of which state have been declared 'disturbed' under Armed Forces Special Powers Act (AFSPA) till March 31, 2022?
a) Assam
b) Arunachal Pradesh
c) Mizoram
d) Nagaland
Answer: b) Arunachal Pradesh

8) Where has India's first 'Sports Arbitration Center' been inaugurated recently?
a) Ahmedabad
b) Jaipur
c) Ranchi
d) Panchkula
Answer: a) Ahmedabad

9) Recently which state became the first rabies free state in the country
a) Goa
b) Sikkim
c) Jammu and Kashmir
d) Kerala
Answer: a) Goa

10) Recently who has been sworn in as the first woman Chief Justice of Telangana High Court?
a) Hima Kohli
b) Leela Seth
c) Anna Chandy
d) Fatima Biwi
Answer: Hima Kohli