Naukri Study Materials

Naukri Study Materials

CURRENT AFFAIRS ( ENGLISH MEDIUM ) 07 November 2021




(1) The Chief Minister of which state has released the book "Modern India"?
A) Haryana
B) Punjab
C) Uttar Pradesh
D) none of these
Ans :- Haryana

(2) Which country has launched the world's first "Earth Science Satellite"?
A) China
B) India
C) Afghanistan
D) none of these
Ans :- China

(3) The Cook Strait separating the North and South islands of which country has been in discussion?
A) India
B) New Zealand
C) Japan
D) none of these
Ans :- New Zealand

(4) Which state has started two new schemes “Jan Sevak” and “Jan Sampadan”?
A) Assam
B) Karnataka
C) Odisha
D) none of these
Ans :- Karnataka

(5) Which country has hosted the "One Global Vietnam Summit"?
A) America
B) Japan
C) France
D) none of these
Ans :- France

(6) Which medal has Akash Kumar won in the World Championship?
A) Bronze
B) Silver
C) Gold
D) none of these
Ans :- Bronze

(7) Who has unveiled the statue of famous Guru "Adi Shankaracharya" in Kedarnath Dham?
A) Ramnath Kovind
B) Narendra Modi
C) Amit Shah
D) none of these
Ans :- Narendra Modi

(8) Who has released the "Revised PCA Framework" for banks?
A) RBI
B) Ministry of Finance
C) World Bank
D) none of these
Ans :- RBI

(9) Which state's Kumaon Chyura oil has got GI tag?
A) Haryana
B) Himachal Pradesh
C) Uttarakhand
D) none of these
Ans :- Uttarakhand

(10) The American state of Georgia has announced to celebrate which Indian language as Rajyotsava Day?
A) Kannada
B) Punjabi
C) Assamese
D) none of these
Ans :- Kannada