Naukri Study Materials

Naukri Study Materials

CURRENT AFFAIRS ( ENGLISH MEDIUM ) 07 October 2021




1) Who has been given the Nobel Prize 2021 in Chemistry?
a) Tsukuro Manabe, Klaus Hasselmann
b) Benjamin List, David Macmillan
c) David Julius, Ardem Patpoutian
d) none of these
Answer: b) Benjamin List, David Macmillan

2) Where did Prime Minister Narendra Modi inaugurate the 'आजादी@75- नया शहरी भारत: शहरी परिदृश्य में बदलाव' conference-cum-expo on October 05, 2021?
a) Hyderabad
b) Delhi
c) Lucknow
d) Jaipur
Answer: c) Lucknow

3) Where will the Commonwealth Games 2022 be held?
a) Tokyo
b) Paris
c) Birmingham
d) New Delhi
Answer: c) Birmingham

4) Which bank has recently launched an e-card 'NAV-eCash' in honor of the Indian Navy?
a) Reserve Bank of India
b) State Bank of India
c) Punjab National Bank
d) HDFC
Answer: b) State Bank of India

5) Who was recently elected the President of Indian Weightlifting Federation (IWF)?
a) Hemant Banerjee
b) Aviq Sarkar
c) Sanjay Arora
d) Sahdev Yadav
Answer: d) Sahdev Yadav

6) Which state government has launched 'Swachh Program' for adolescent girl students on October 05, 2021?
a) Andhra Pradesh
b) Kerala
c) Jharkhand
d) Telangana
Answer: a) Andhra Pradesh

7) Heli-borne survey technique, which has been in discussion, is related to?
a) Corona
b) Space
c) Sports Management
d) Water Management
Answer: d) Water Management

8) Where has the Vice President M. Venkaiah Naidu inaugurated the 'Mahabahu Brahmaputra River Heritage Center' recently?
a) Arunachal Pradesh
b) Assam
c) Meghalaya
d) p. Bengal
Answer: b) Assam

9) What will be the name of Jim Corbett National Park?
a) Rameshwar National Park
b) Ramganga National Park
c) Shah National Park
d) Shiv National Park
Answer: b) Ramganga National Park

10) Every year 'World Habitat Day'. When is it celebrated?
a) First Monday of October
b) First Tuesday of October
c) First Wednesday of October
d) First Thursday of October
Answer: a) First Monday of October