Naukri Study Materials

Naukri Study Materials

CURRENT AFFAIRS ( ENGLISH MEDIUM ) 16 October 2021




1) Which vaccine has been approved for emergency use for children in the age group of 02-18 years in India recently?
a) Cowishield
b) Covaxin
c) Sputnik
d) Moderna

ANS: b) Covaxin

2) Where has India's first Atal Community Innovation Center been inaugurated in October, 2021?
a) Bhopal
b) Ranchi
c) Hyderabad
d) Jaipur

ANS: d) Jaipur

3) Which master plan was launched by Prime Minister Narendra Modi on October 13, 2021 for the development of holistic and integrated infrastructure in the country?
a) PM Infrastructure Development Scheme
b) PM motion power
c) National Mission for Infrastructure Development
d) none of these

ANS: b) PM motion power

4) According to the World Economic Outlook released on October 12, 2021, the Indian economy is projected to grow by what percent in the financial year 2021-22?
a) 9.5%
b) 8.5%
c) 11.0%
d) 10.6%

ANS: a) 9.5%

5) Recently the Union Cabinet has approved how many schools for affiliation with Sainik School Society?
a) 100
b) 50
c) 200
d) 150

ANS: a) 100

6) Every year 'International E-waste
When is the day celebrated?
a) October 12
b) 13 October
c) 14 October
d) 15 October

ANS: c) 14 October

7) Who has launched the 'Dental Hygiene App' on October 13, 2021?
a) ICMR
b) DRDO
c) AIIMS Delhi
d) DCGI

ANS: c) AIIMS Delhi

8) Who was appointed as the chairman of the National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR) in October, 2021?
a) Rekha Sharma
b) Vijay Sampla
c) Priyank Kanungo
d) Iqbal Singh Lalpura

ANS: c) Priyank Kanungo

9) Recently which state government has announced to launch 'Mera Ghar Mere Naam' scheme?
a) Haryana
b) Punjab
c) Himachal Pradesh
d) Uttarakhand

ANS: b) Punjab

10) What is the rank of India in the Global Hunger Index- 2021 released on October 14, 2021?
a) 94th
b) 89th
c) 101st
d) 115th

ANS: c) 101st

11) Which railway station was awarded the '5-star 'Eat Right Station' certificate in September, 2021?
a) Mumbai Central Railway Station
b) Chandigarh Railway Station
c) Vadodara Railway Station
d) Chhatrapati Shivaji Terminus

ANS: b) Chandigarh Railway Station

12) Which one of the following currencies is not included in the Special Drawing Rights (SDR) basket?
a) Dollar
b) Japanese Yen
c) Pound Sterling
d) Rupee

ANS: d) Rupee

13) 'Atmanirbhar Krishi Yojana' and 'Self-reliant Horticulture Scheme' scheme has been launched by which state in September, 2021?
a) Arunachal Pradesh
b) Madhya Pradesh
c) Chhattisgarh
d) Jharkhand

ANS: a) Arunachal Pradesh

14) Where was India's tallest air purifier inaugurated on September 07, 2021?
a) Jaipur
b) Chandigarh
c) Kochi
d) Patna

ANS: b) Chandigarh

15) Which country has become the first country in the world to introduce corona vaccine to 2-year-old children?
a) China
b) Canada
c) Britain
d) Cuba

ANS: d) Cuba