Naukri Study Materials

Naukri Study Materials

CURRENT AFFAIRS ( ENGLISH MEDIUM ) 19 October 20212021




1) Whose 37th foundation day was celebrated on October 16, 2021?
a) National Security Guard
b) National Cadet Corps
c) Border Security Force
d) Indo Tibetan Border Police

ANS: a) National Security Guard

2) Which district has become the first district in the country to do 100% vaccination (both doses) recently?
a) Udaipur
b) Karnal
c) Kinnaur
d) Bhopal

ANS: c) Kinnaur

3) Who has recently released the World Energy Outlook (WEO) Report 2021?
a) United Nations
b) United Nations Environment Program
c) International Energy Agency
d) none of these

ANS: c) International Energy Agency

4) In which country's Ritberg Museum, Indian Art Research Center was established recently?
a) Denmark
b) Switzerland
c) America
d) Russia

ANS: b) Switzerland

5) Recently who has become the 21st woman Grand Master of India?
a) S. Vijayalakshmi
b) Koneru Humpy
c) Divya Deshmukh
d) none of these

ANS: c) Divya Deshmukh

6) Recently at which port the Shiptr-Ship LPG operation was conducted for the first time in the country?
a) Deen Dayal Port
b) Syama Prasad Mukherjee Port
c) Jawaharlal Nehru Port
d) V. O. Chidambaranar Port

ANS: b) Syama Prasad Mukherjee Port

7) Between which two countries the exercise 'United Sea 2021' was conducted from October 14-17, 2021?
a) Russia and China
b) Pakistan and China
c) Russia and Japan
d) Russia and America

ANS: a) Russia and China

8) Jonas Gahar Store has become the new Prime Minister of which country in October, 2021?
a) Niger
b) Yemen
c) Spain
d) Norway

ANS: d) Norway

9) Which country has won the title of SAFF Championship 2021, on October 16, 2021?
a) India
b) Nepal
c) Sri Lanka
d) Bangladesh

ANS: a) India
10) Where is Mount Manipur National Park located?
a) Manipur
b) Mizoram
c) Puducherry
d) Andaman and Nicobar Islands

ANS: d) Andaman and Nicobar Islands

11) Which state government has recently launched 'Mera Ghar Mere Naam' scheme?
a) Rajasthan
b) Haryana
c) Punjab
d) none of these

ANS: c) Punjab

12) Recently who has been appointed as the new Joint Secretary in the PMO?
a) Ashwani Khare
b) Meera Mohanty
c) Sudhanshu Mittal
d) none of these

ANS: b) Meera Mohanty

13) Recently 'Saranjit Singh' has passed away who was he?
a) writer
b) hockey player
c) singer
d) none of these

ANS: b) Hockey player

14) Who has topped the list of Most Influential Actors released by Forbes India recently?
a) Allu Arjun
b) Vijay Deverakonda
c) Rashmika Mandanna
d) none of these

ANS: c) Rashmika Mandanna

15) Who has become the highest wicket-taker in T20 cricket recently?
a) Tim Southee
b) Lasith Malinga
c) Shakib Al Hasan
d) none of these

ANS: c) Shakib Al Hasan