Naukri Study Materials

Naukri Study Materials

CURRENT AFFAIRS ( ENGLISH MEDIUM ) #Today-Date#





(1) When is the International Ozone Layer Protection Day celebrated ?
A) 12 September
B) 16 September
C) 15 September
D) none of these

Ans :- 16 September

(2) UNCTAD has estimated India’s growth rate to be what percent in 2021 ?
A) 7.2%
B) 7.9%
C) 8.4%
D) none of these

Ans :- 7.2%

(3) In which state Selfie with Temple campaign has started ?
A) Jharkhand
B) Uttarakhand
C) Odisha
D) none of these

Ans :- Uttarakhand

(4) Which TV has been launched by Prime Minister Narendra Modi on 15 September 2021?
A) Lok Sabha TV
B) Rajya Sabha TV
C) Parliament TV
D) none of these

Ans :- Parliament TV

(5) Where has Tata Steel commissioned India’s first plant for CO2 capture?
A) Ranchi
B) Jamshedpur
C) Bhubaneswar
D) none of these

Ans :- Jamshedpur


(6) Malabar Gold and Diamonds has announced an investment of Rs 750 crore in which state ?
A) Telangana
B) Rajasthan
C) Haryana
D) none of these

Ans :- Telangana

(7) US, UK and which country have jointly announced the formation of AUKUS ?
A) China
B) Russia
C) Australia
D) none of these

Ans :- Australia

(8) Where has India’s largest floating solar PV plant been commissioned?
A) Bihar
B) West Bengal
C) Andhra Pradesh
D) none of these

Ans :- Andhra Pradesh

(9) Munu Mahawar has been appointed as the next High Commissioner of India to which country ?
A) England
B) New Zealand
C) Maldives
D) none of these

Ans :- Maldives

(10) Where has the three-day Indian Army Chief’s Conference started ?
A) Bombay
B) New Delhi
C) Kanpur
D) none of these

Ans :- New Delhi

(11) Who has launched the digital commerce platform “Equinox” ?
A) Fino
B) Airtel
C) Infosys
D) none of these

Ans :- Infosys

(12) Which app has been launched by RSS chief Mohan Bhagwat to recite books of national importance for free ?
A) Rashtriya Kumbh
B) Audio Kumbh
C) audio book
D) none of these

Ans :- Audio Kumbh

(13) Which country’s former cricketer Michael Holding has retired from commentary ?
A) West Indies
B) India
C) North Korea
D) none of these

Ans :- West Indies

(14) In which state the team of Geological Survey of India has discovered a new species of hybodont shark ?
A) Kerala
B) Rajasthan
C) Bhopal
D) none of these

Ans :- Rajasthan

(15) Which state government has launched e-receipt 2.0 system for tax payment ?
A) Gujarat
B) Odisha
C) Rajasthan
D) none of these

Ans :- Odisha