Naukri Study Materials

Naukri Study Materials

CURRENT AFFAIRS ( ENGLISH MEDIUM ) 21 September 2021




(1) Which state’s opposition-less government has been named United Democratic Alliance ?
A) Manipur
B) Tripura
C) Nagaland
D) none of these

Ans :- Nagaland

(2) Which state government has changed the name of Chhindwara University ?
A) Uttar Pradesh
B) Madhya Pradesh
C) Rajasthan
D) none of these

Ans: Madhya Pradesh

(3) Who has been appointed by Adani Enterprises as its new CEO and Editor-in-Chief ?
A) Amit Saxena
B) Sanjay Puglia
C) Kailash Satyarthi
D) none of these

Ans :- Sanjay Puglia

(4) Researchers of which country have created artificial skin like chameleon ?
A) France
B) Germany
C) South Korea
D) none of these

Ans :- South Korea

(5) S Rai has passed away, who was he ?
A) writer
B) Journalist
C) Singer
D) none of these

Ans :- Journalist

(6) Who has become the first winner of Bigg Boss OTT ?
A) Divya Agarwal
B) Shamita Shetty
C) Nishant Bhatt
D) none of these

Ans :- Divya Agarwal

(7) Where is the statue of Bitcoin founder Satoshi Nakamoto unveiled ?
A) China
B) Hungary
C) India
D) none of these

Ans :- Hungary

(8) Which state government has declared a fish named Kapoor Mashir as the state fish ?
A) Assam
B) Sikkim
C) Maharashtra
D) none of these

Ans :- Sikkim

(9) Manika Shyokand has been appointed as the Goodwill Ambassador of which state for water conservation ?
A) Gujarat
B) Maharashtra
C) Haryana
D) none of these

Ans :- Haryana

(10) Who has released the report titled “Building urban planning capacity in India” ?
A) NITI Aayog
B) Ministry of Education
C) Ministry of Housing
D) none of these

Ans :- NITI Aayog

(11) Which state government has approved a bill to give 75% quota to local residents in private sector jobs ?
A) Rajasthan
B) Jharkhand
C) Uttar Pradesh
D) none of these

Ans :- Jharkhand

(12) Who has become the first woman “Excavation Engineer” of India ?
A) Kiran Garg
B) Indu Malhotra
C) Shivani Meena
D) none of these

Ans :- Shivani Meena

(13) Who else has partnered with NITI Aayog to provide free education in 112 aspirational districts of India ?
A) TCS
B) unacademy
C) byju’s
D) none of these

Ans :- byju’s

(14) Which state government has started a music bus to train students ?
A) Kerala
B) Jammu and Kashmir
C) Delhi
D) none of these

Ans :- Delhi

(15) Charanjit Singh Channi has been elected as the new Chief Minister of which state ?
A) Tamil Nadu
B) Odisha
C) Punjab
D) none of these

Ans :- Punjab