Naukri Study Materials

Naukri Study Materials

CURRENT AFFAIRS ( ENGLISH MEDIUM ) 24 October 2021




(1) When is the International Stuttering Awareness Day celebrated?
A) 21 October
B) 22 October
C) October 20
D) none of these
Ans :- 22 October
(2) Which country has launched its first indigenous space rocket Noori?
A) Australia
B) South Korea
C) America
D) none of these
Ans :- South Korea
(3) What percentage increase has been announced by the central government in the dearness allowance of central employees?
A) 05%
B) 03%
C) 04%
D) none of these
Ans :- 03%
(4) How long has Defense Minister Rajnath Singh set a target of exporting defense equipment worth Rs 35000 crore?
A) 2025
B) 2030
C) 2035
D) none of these
Ans :- 2025
(5) With which country India has signed an agreement for cooperation in the mining and steel sector?
A) Russia
B) Pakistan
C) India
D) none of these
Ans :- Russia
(6) What is the rank of India in the Global Pension Index 2021?
A) 40
B) 43
C) 32
D) none of these
Ans :- 40
(7) Which country has been included in the list of "Country of Concern" by America?
A) Pakistan
B) India
C) North Korea
D) none of these
Ans :- India
(8) Who has become the MD of India Ports Global Limited?
A) Alok Mishra
B) Vidyut Mohan
C) Deepika Padukone
D) none of these
Ans :- Alok Mishra
(9) Who has won the title of Miss International World 2021?
A) Jyoti Basu
B) Vaishali Sharma
C) Dr. Akshata Prabhu
D) none of these
Ans :- Dr. Akshata Prabhu
(10) Which state's prison department has set up "My Nation Stall"?
A) Rajasthan
B) Uttar Pradesh
C) Telangana
D) none of these
Ans :- Telangana