Naukri Study Materials

Naukri Study Materials

CURRENT AFFAIRS ( ENGLISH MEDIUM ) 25 September 2021




1. Who has been given the Changemaker Award 2021?
(A) Sunita Reddy
(B) Firoz Faiza Beether
(C) Firoz Faiza Bithere
(D) Geeta Rai
Ans:- (B) Firoz Faiza Bithere

2. Recently the trailer of the new book ‘400 Days’ written by whom has been released?
(A) Chetan Bhagat
(B) Amrita Pritam
(C) Jhumpa Lahiri
(D) Khushwant Singh
Ans:- (A) Chetan Bhagat

3. Who has been given the Global Goalkeeper Award 2021?
(A) carmen electra
(B) adriana lima
(C) Hillary Clinton
(D) Phumzile Mlambo-Angkuka
Ans:- (D) Phumzile Mlambo-Angkuka

4. Who has been appointed as the head of the panel of the Ministry of Education?
(A) Atul Kumar Goyal
(B) K Kasturirangan
(C) Amitabh Choudhary
(D) Rakesh Sharma
Ans:- (B) K Kasturirangan

5. Recently the first consular talks between India and which country have been concluded?
(A) Germany
(B) France
(C) England
(D) Denmark
Ans:- (C) England

6. The Pension Fund Regulatory and Development Authority has decided to observe which day as National Pension System Day?
(A) 25 September
(B) 30 September
(C) 28 September
(D) 01 October
Ans:- (D) 01 October

7. What has been the rank of India in the recently released Digital Quality of Life Index 2021?
(A) 59th
(B) 55th
(C) 65th
(D) 49th
Ans:- (A) 59th

8. Which state has recently announced to host the Men’s Hockey Junior World Cup?
(A) Karnataka
(B) Odisha
(C) Tamil Nadu
(D) Maharashtra
Ans:- (B) Odisha

9. Who has hosted the irst in-person summit meeting recently?
(A) Ramnath kovind
(B) Joe Biden
(C) Scott Morrison
(D) Yoshihide suga
Ans:- (B) Joe Biden

10. Which of the following ministry has given approval for door to door introduction od COVID-19 vaccine
(A) Ministry of Education
(B) Ministry of Defence
(C) Ministry of Health
(D) Ministry of Information and Brodcasting
Ans:- (C) Ministry of Health

11. How many Arjun tanks have been ordered by the Defence Ministry or the Indian army?
(A) 58
(B) 78
(C) 118
(D) 128
Ans:- (C) 118

12. In which Indian state the world's tallest electric charging station has been built?
(A) Uttrakhand
(B) Himachal Pradesh
(C) Jammu
(D) Ladakh
Ans:- (B) Himachal Pradesh

13. Which of the following association has named a creater at the south pole of the Moon after Arctic explorer Matthew Henson?
(A) NASA
(B) ISRO
(C) International Astronomical Union
(D) United Nation
Ans:- (C) International Astronomical Union

14. Who ormer governor of which of these states, Y.S. Dadwal passed away at the age of 70?
(A) Uttrakhand
(B) Gujarat
(C) Maharashtra
(D) Arunachal Pradesh
Ans:- (D) Arunachal Pradesh

15. According to the head of the United Nations Food Agency, David Beasley, in which country 16 million people are currently heading towards starvation
(A) Pakistan
(B) Afghanistan
(C) Yemen
(D) Tanzistan
Ans:- (C) Yemen