Naukri Study Materials

Naukri Study Materials

CURRENT AFFAIRS ( ENGLISH MEDIUM ) 28 September 2021




(1) When is World River Day celebrated ?
A) 24 September
B) 26 September
C) 25 September
D) none of these

Ans :- 26 September

(2) Which state’s Sojat Mehndi has got GI tag ?
A) Bhopal
B) New Delhi
C) Rajasthan
D) none of these

Ans :- Rajasthan

(3) Which ministry has launched “Ek Pahal” campaign across the country ?
A) Ministry of Education
B) Ministry of Law and Justice
C) Ministry of Finance
D) none of these

Ans :- Ministry of Law and Justice

(4) Who has been appointed as the new Commander of the Western Command of the Army ?
A) K Khanduri
B) Virendra Singh Pathania
C) Amitabh Ghosh
D) none of these

Ans :- K Khanduri

(5) Which state government has launched the Samarpan Portal ?
A) Odisha
B) Haryana
C) Maharashtra
D) none of these

Ans :- Haryana

(6) Where is India’s largest palmatum made ?
A) Uttarakhand
B) Punjab
C) Maharashtra
D) none of these

Ans :- Uttarakhand

(7) India and which country has launched the Task Force on Hydrogen and Biofuels ?
A) Finland
B) Italy
C) America
D) none of these

Ans :- America

(8) In which state Tehri Dam has got full capacity for the first time ?
A) Uttarakhand
B) Odisha
C) Maharashtra
D) none of these

Ans :- Uttarakhand

(9) Which state government will honor the Vice President with the highest civilian award ?
A) Rajasthan
B) Andhra Pradesh
C) Assam
D) none of these

Ans :- Assam

(10) Where has Anurag Thakur started transmitter operation for Doordarshan and All India Radio ?
A) Ladakh
B) Sikkim
C) Manipur
D) none of these

Ans :- Ladakh

(11) The Chief Minister of which state has announced to open a digital de-addiction center for children ?
A) Manipur
B) Nagaland
C) Kerala
D) none of these

Ans :- Kerala

(12) Who has written the book “The Battle of Rezang Law” ?
A) Shubhankar Garg
B) Kulpreet Yadav
C) Amartya Goyal
D) none of these

Ans :- Kulpreet Yadav

(13) Who has been selected as the Most Out Standing Company in India in the survey conducted by Asiamoney ?
A) Yes Bank
B) HDFC Bank
C) ICICI Bank
D) none of these

Ans :- HDFC Bank

(14) CBSE and which IIT together have decided to start online Eklavya ?
A) IIT Delhi
B) IIT Gandhinagar
C) IIT Kanpur
D) none of these

Ans :- IIT Gandhinagar

(15) Which state’s Cucumber has received GI tag ?
A) Manipur
B) Tripura
C) Nagaland
D) none of these

Ans :- Nagaland