Naukri Study Materials

Naukri Study Materials

CURRENT AFFAIRS ( ENGLISH MEDIUM ) 30 September 2021




(1) When is World Rabies Day celebrated ?
A) 24 September
B) September 27
C) 28 September
D) none of these

Ans :- 28 September

(2) In which country have two officers of ITBP conquered the Manaslu peak ?
A) China
B) Nepal
C) Peru
D) none of these

Ans :- Nepal

(3) With whom did Sania Mirza win the Ostrava Open women’s doubles title ?
A) Caitlin Kristin
B) Zhang Shuai
C) Anil Baijal
D) none of these

Ans :- Zhang Shuai

(4) Who has been appointed as the new President of All India Management Association ?
A) K Khanduri
B) General Gurbirpal Singh
C) C K Ranganathan
D) none of these

Ans :- C K Ranganathan

(5) Where has the 4th India-US Health Dialogue been held ?
A) Washington DC
B) New Delhi
C) Jaipur
D) none of these

Ans :- New Delhi

(6) Who has launched Landsat 9 satellite to monitor the Earth’s surface ?
A) NASA
B) ISRO
C) JAXA
D) none of these

Ans :- NASA

(7) Which country’s cricketer Moeen Ali has announced his retirement from Test cricket ?
A) Finland
B) England
C) Oman
D) none of these

Ans :- England

(8) When is the 80th foundation day of CSIR celebrated ?
A) 27 September
B) 26 September
C) 28 September
D) none of these

Ans :- 26 September

(9) Who has successfully test-fired the Rathian hypersonic weapon ?
A) China
B) Japan
C) America
D) none of these

Ans :- America

(10) Which IIT has established a Center of Excellence on Quantum Technology ?
A) IIT Delhi
B) IIT Mumbai
C) IIT Kanpur
D) none of these

Ans :- IIT Delhi

(11) Nimaben Acharya has become the first woman Speaker of the Legislative Assembly of which state ?
A) Manipur
B) Odisha
C) Gujarat
D) none of these

Ans :- Gujarat

(12) Who has been appointed as the global ambassador of Mastercard ?
A) Shubhankar Garg
B) Magnus Carlsen
C) Amartya Goyal
D) none of these

Ans :- Magnus Carlsen

(13) HAL has tied up with Alliance Air for deployment of civil DO-228 aircraft in which state ?
A) Odisha
B) Andhra Pradesh
C) Arunachal Pradesh
D) none of these

Ans :- Arunachal Pradesh

(14) Who has announced the launch of its Future Engineer initiative in India ?
A) Google
B) Amazon
C) Facebook
D) none of these

Ans :- Amazon

(15) Which country has India’s Kovidshield vaccine ?
A) Bangladesh
B) Sri Lanka
C) Italy
D) none of these

Ans :- Italy