Naukri Study Materials

Naukri Study Materials

It is not an official website.

General Knowledge English Medium 21 September 2021




1. Union Government has framed a scheme for setting up how many special courts to fast track criminal cases against tainted MP and MLA leaders?
(A) 12
(B) 13
(C) 14
(D) 15

Ans: (A) 12

2. Homi Vyarawalla is acclaimed as India's first
(A) Lady Painter
(B) Lady Photojournalist
(C) Lady Kathak Dancer
(D) Lady Playback singer

Ans: (B) Lady Photojournalist

3. Which committee was related to the policies and programme for Agriculture?
(A) Wanchoo Committee
(B) Boothalingam Committee
(C) Bhanu Pratap Singh Committee
(D) Aggarwal Committee

Ans: (C) Bhanu Pratap Singh Committee

4. The book launched by the Amit Shah, Mohan Bhagwat is
(A) The book - Making of A Legend
(B) The Birds of Banni Grassland"
(C) Home of Brave
(D) The Golden House

Ans: (A) The book - Making of A Legend

5. Which country is an integral part of India's 'Look East, Link West' policy according to a statement by Prime Minister Narendra Modi?
(A) USA
(B) France
(C) Germany
(D) Canada

Ans: (A) USA

6. The headquarters of the Sahitya Akademi is at
(A) Mumbai
(B) Chennai
(C) New Delhi
(D) Kolkata

Ans: (C) New Delhi

7. Scientists have made a new discovery In the innermost chamber of the site, said to be the tomb of Jesus. What is the chamber known as?
(A) Ediciule
(B) Holy Sepulchre
(C) Both of the above
(D) None of the above

Ans: (A) Ediciule

8. Festival of India being organised in ______ from 31 August to 9 September 2017.
(A) Italy
(B) London
(C) Brazil
(D) New York

Ans: (C) Brazil

9. Runa Upasamanam” programme is related to?
(A) Children Safety
(B) Loan Waiver
(C) Women Education
(D) Protection of Rivers

Ans: (B) Loan Waiver

10. Kathakali is a folk dance prevalent in which state?
(A) Orrisa
(B) Manipur
(C) Karnataka
(D) Kerala

Ans: (D) Kerala

11. Natya Shastra the main source of India classical dances was written by
(A) Bharat Muni
(B) Tandu Muni
(C) Narad Muni
(D) Abhinav Gupta

Ans: (A) Bharat Muni

12. Bihar Government launched which scheme for checking crimes against women?
(A) Safe City Surveillance Scheme
(B) Safe City Surveillance Yojana
(C) Safe City Surveillance Plan
(D) Safe City Surveillance Program

Ans: (A) Safe City Surveillance Scheme

13. Which of the following tribes are the "Nahala" sub-castes?
(A) Kaku
(B) Bhil
(C) Saheriya
(D) Baga

Ans: (A) Kaku

14. In which district are the Kanwar tribes residing mainly in Madhya Pradesh?
(A) Raisen
(B) Jhabua
(C) Reva
(D) Shahdol

Ans: (D) Shahdol

15. A community of people called Manganiyars is well-known for their
(A) martial arts in North-East India
(B) musical tradition in North-West India
(C) classical vocal music in South India
(D) pietra dura tradition in Central India

Ans: (B) musical tradition in North-West India