Naukri Study Materials

Naukri Study Materials

It is not an official website.

General Knowledge English Medium 27 September 2021




1. What was the earlier name of music director (A)R. Rehman?
(A) Dev Kumar
(B) Raj Kumar
(C) Dileep Kumar
(D) Manoj Kumar

Ans: (C) Dileep Kumar

2. How many states have initiated Janani Suraksha Yojana?
(A) 20
(B) 19
(C) 10
(D) All states and Union territories

Ans: (D) All states and Union territories

3. The Ajanta and Ellora group of caves located in
(A) Odisha
(B) Tamil Nadu
(C) Karnataka
(D) Maharashtra

Ans: (D) Maharashtra

4. Sarkaria Commission had been set up to look into
(A) agricultural taxes
(B) Centre-State relations
(C) splitting of LIC
(D) Inter-State relations

Ans: (B) Centre-State relations

5. Rouff is a folk dance. It has its origin in?
(A) Assam
(B) Mizoram
(C) Kashmir
(D) Himachal Pradesh

Ans: (C) Kashmir

6. The maximum age at entry for Gram Santosh Rural postal life insurance scheme is ____?
(A) 35 years
(B) 40 years
(C) 45 years
(D) 50 years

Ans: (C) 45 years

7. Nand Lal Bose, Manjit Bawa, Tyeb Mehta are
(A) Classical Singers
(B) English Poets
(C) Photographer
(D) Painters

Ans: (D) Painters

8. UP became the first state to endorse which draft law?
(A) Muslim Women (Protection of Rights on Marriage) Act
(B) Hindu Women (Protection of Rights on Marriage) Act
(C) Buddhist Women (Protection of Rights on Marriage) Act
(D) Parsi Women (Protection of Rights on Marriage) Act

Ans: (A) Muslim Women (Protection of Rights on Marriage) Act

9. Who invented SITAR?
(A) Amir khusro
(B) Bahadur shah zafar
(C) Ali akbar khan
(D) None of these

Ans: (A) Amir khusro

10. In respect of Commercial Banks which entity monitors the Kisan Credit Card (KCC) Scheme?
(A) NABARD
(B) SIDBI
(C) RBI
(D) SBI

Ans: (C) RBI

11. Which of the following are the sub-castes of Bhils?
(A) Pado
(B) Bayala
(C) Palatalia
(D) All of the above

Ans: (D) All of the above

12. In which State is the religious festival Ganesh Chaturthi celebrated with gusto?
(A) Rajasthan
(B) Gujarat
(C) Maharashtra
(D) Madhya Pradesh

Ans: (C) Maharashtra

13. Who amidst the following great music composers was the ruler of a state?
(A) Tyagaraja
(B) Shyama Shastri
(C) Muthuswami Dikshitar
(D) Swathi Tirunal Rama Varma

Ans: (D) Swathi Tirunal Rama Varma

14. In which field of Art Jamini Roy make his name?
(A) Music
(B) Drama
(C) Sculpture
(D) Painting

Ans: (D) Painting

15. What is the name of the living goddess of Nepal?
(A) Kumari
(B) Rani
(C) Rajkumari
(D) Both a and c

Ans: (A) Kumari